Monique van Heesch-Toirkens

Geldrop

“Met een bevolkingsdichtheid van ruim 500 mensen per km2 is Nederland een dichtbevolkt land. We leven samen met diverse nationaliteiten, culturen en geloven en met recht is Nederland dan ook een multiculturele samenleving te noemen. Het kan niet anders dan dat we vaak verschillend denken en voelen, ook als het gaat om het invullen van een uitvaart.

Onder de paraplu van de Nederlandse regels en wetten kijk ik, samen met u, naar wat er mogelijk is om de uitvaart zo te regelen zoals u dat graag zou willen. Wat zijn uw wensen? Hoe zou de overledene het gewild hebben? Wat is ‘gebruikelijk’? Wat wilt u wel, maar óók wat wilt u niet? Hoe kunnen we het zo persoonlijk en passend mogelijk maken? In de wirwar van emoties is het soms zoeken, maar we nemen alle tijd om deze belangrijke beslissingen rustig en weloverwogen te nemen. Voor mij geldt, dat ieder mens recht heeft op een menswaardig afscheid.”

Monique van Heesch-Toirkens is bij Van der Stappen de eerste uitvaartverzorgster die het certificaat Dementievriendelijke uitvaartverzorger behaalde.

“Ik vind het belangrijk dat we het mogelijk maken dat iedereen afscheid kan nemen. Ook iemand met dementie dus. Een overlijden trekt vaak een zware wissel op alle nabestaanden en het is dan goed te begrijpen dat er meestal voor wordt gekozen om een dierbare met dementie niet bij de uitvaart te betrekken.

Je wilt je als nabestaande immers volledig kunnen richten op het afscheid en op je eigen emoties. Misschien ben je wel angstig dat je dierbare zich vreemd gedraagt, gaat roepen of weglopen. En wellicht denk je ook dat het geen zin heeft, omdat alles toch weer wordt vergeten. Maar met de juiste begeleiding is er nog veel mogelijk. Daarom ben ik deze training gaan volgen. Om te kijken naar wat wél kan! U zult zien dat er met kleine aanpassingen nog heel wat mogelijk is, zodat we recht kunnen doen aan de behoeften, mogelijkheden en beperkingen van álle bij de uitvaart betrokken nabestaanden.”

De man met de roze wandelstok

08 september 2019

September 2018 bracht de boodschap dat Twan ongeneeslijk ziek is. “Ik begon te hoesten, te zweten en ik was erg moe.”

Lees Meer
Wat kan er nog wél bij een afscheid met iemand met dementie?

10 april 2020

Op zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag met de jaarlijkse internationale aandacht voor deze ziekte en alle gevolgen. Gelukkig zijn er vele onderzoeken gedaan en verbeterplannen ingezet en komen we steeds meer te weten hoe we mensen met dementie en hun naasten beter kunnen helpen.

Lees Meer
dementievriendelijke-uitvaart-van-der-stappen

Ervaringen

Ervaringen

9.4

Onze klantwaardering

Ontdek meer

Zelf een ervaring insturen?

Het is niet nodig je naam en woonplaats achter te laten.
Dank alvast voor je reactie!

Formulier

Ervaring